Debatnyt 1: Værkpriser, Surrend, provokation, design, død

Kunstdebatten er ikke det eneste sted, hvor kunsten debatteres. Med jævne mellemrum vil vi henvise til de debatter, der foregår i andre medier.

Først og fremmest gælder dette kunsten.nu, der jo har en debatsektion, som vi følger nøje og linker løbende til. Men det gælder også andre medier, når der sker noget interessant.

På Kunsten.nu har V1’s gallerist Jesper Elg taget et interessant emne op: Hvorfor er det normen at værker skal være unikke og dyre? Er det ikke mere demokratisk at fremstille billige værker i mange eksemplarer. Det mener Christian Schmidt-Rasmusen ikke. Jeg vil formentlig tage et beslægtet emne op i et kommende indlæg. Læs debatten her.

Sammesteds kommenterer Matthias Borello kunstnergruppen Surrends seneste provokation – en plakat af kongefamilien i gang med seksuelle udskejelser. Det er en kunstnerisk fuser med platte virkemidler, der forfladiger frem for at rykke ved vores forestillinger, lyder dommen. Det er de fleste enige i, undtagen et par anonyme kommentatorer. Læs debatten her.

Information har også gang i nogle debatindlæg, såsom Tine Byrckels reaktion på den franske undervisningsministers ide om at samtidskunst bare er provokation, og at skønheden er forsvundet. Læs debatindlægget her.

Sammesteds kritiserer Marianne Stidsen hele grundlaget for Das Beckwerk, nemlig Claus Beck-Nielsens forsøg på at efterlade sin identitet og erklære den død. Ifølge Stidsen har Nielsen/Beckwerket slet ikke forstået, hvad der er på spil når man taler om identitet. Det er ikke alle kommentatorer enige i. Læs debatindlægget her.

Og endelig tager Informations kunstanmelder Michael Jeppesen livtag med hvordan design er kunstens fjende. Det sker i forlængelse af anmeldelsen af Århus Kunstbygnings aktuelle designudstilling, der til dels former sig som et debatindlæg med udsagn som: “Hvilket fornuftigt menneske ønsker ikke at destruere og tilintetgøre hele tanken om design, hovedfjenden i ethvert fornuftigt menneskes liv.” Læs anmeldelsen/debatindlægget her.

Dette indlæg blev udgivet i Debatindlæg. Bogmærk permalinket.